Nepustite si do firmy nezabezpečenú Wi-Fi

Vaše dáta sú len také bezpečné, ako bezpečná je vaša Wi-Fi. Jej správu radšej nechajte profesionálom.

20.09.2023

O dôležitosti silných hesiel na zabezpečenie počítača a všetkých online služieb už dnes nepochybuje nikto. 

Aj to najlepšie heslo vám však bude na nič, ak bezpečnosť vašej komunikácie podceníte na ceste medzi počítačom a svetom internetu. Reč je samozrejme o dôkladnom zabezpečení firemnej Wi-Fi siete, na ktorú pripájate všetky zariadenia. 

V minulosti, keď každý pracoval na desktopovom počítači pripojenom do sveta cez ethernetový kábel, bolo zabezpečenie celej siete oveľa jednoduchšie. V roku 2023 však bude veľa vašich zamestnancov používať osobné či pracovné notebooky, kde je Wi-Fi prakticky jediná možnosť. 

Nepodceňujte riziká. Ohrozený je komfort aj bezpečnosť

Zamestnanci zrejme budú chcieť na vašu Wi-Fi pripájať aj svoje súkromné telefóny. Samozrejme, môžete im to umožňiť. No staršie a lacnejšie routre, prípadnne pomalší internet môžu pri väčšom množstve pripojených zariadení začať štrajkovať. 

Oveľa väčšie riziko však spočíva možnosti “odchytávať” komunikáciu aj heslá v prípade, že používate otvorenú Wi-Fi bez hesla, ku ktorej sa môže pripojiť prakticky ktokoľvek. 

V tom najhoršom prípade môže útočník cez takúto Wi-Fi malvér nainštalovať aj do ktoréhokoľvek z pripojených počítačov. 

Správna konfigurácia Wi-Fi je dôležitá, aj aby ste zabezpečili bezproblémovú tlač zo všetkých počítačov na zdieľaných tlačiarňach, alebo aby ste oprávneným zamestnancom pridelili prístup k úložiskám dôležitých dokumentov. 

Ako správne nastaviť firemnú Wi-Fi?

1. Pamätajte, že heslo, teda šifrovanie WPA2 alebo ešte lepšie WPA3 na routeroch s Wi-Fi 6 je kľúčové. K primárnej firemnej Wi-Fi by mali mať prístup iba firemné počítače a notebooky. Elimináciou ostatných zariadení zvýšite bezpečnosť siete aj jej výkon. 

Ak chcete ponúkať voľnú Wi-Fi pre návštevníkov alebo zákazníkov, zvážte kúpu ďalšieho routera, na ktorý sa takéto zariadenia budú pripájať. 

2. Bráňte sa pred neželanými návštevami. Silné heslo je spoľahlivou ochranou pred tým, aby vašu Wi-Fi nepoužívali neželané osoby. Ešte istejšou ochranou je však filtrovanie MAC adries, ktoré povolí pripojenie len konkrétnym počítačom so známou IP adresou.

V administrácii routera by ste mali vedieť skontrolovať, aké zariadenia sú práve na sieť pripojené. To vám umožní identifikovať prípadných neželaných hostí. 

3. Meňte heslo a udržujte firmvér routera vždy aktualizovaný. Tak ako meníte heslá do svojho počítača, pravidelne treba meniť aj heslá do firmvéru routra, prípadne samotné heslo na Wi-Fi sieť. 

Samotný router, teda jeho softvér, pravidelne aktualizujte, čo vás ochráni pred už identifikovanými zraniteľnosťami. 

4. Zvážte použitie VPN. Najmä v prípade, že má vaša firma viacero pobočiek a potrebujete, aby počítače v iných lokalitách komunikovali medzi sebou.

Samotné používanie internetu a Wi-Fi sietí je jednoduché, ich správne nastavenie však také byť nemusí. Preto sa nebojte správu vašej Wi-Fi odovzdať odborníkom. Firemné dáta a ich bezpečnosť za to rozhodne stoja. Služba Managed Wi-Fi od SWANu vám zabezpečí stabilné pokrytie aj v prípade, že sú vaše kancelárie naozaj rozľahlé. Kľúčová aj aj pre hotely, obchodné centrá či reštaurácie. Vďaka viacerým smerovačom bude signál jednej Wi-Fi silný naozaj všade. 

Technický tím SWANu je navyše pripravený riešiť prípadné technické problémy a výpadky 24 hodín denne, 7 dní v týždni. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.