Deň pre bezpečnejší internet: 5 tipov, ako sa chrániť online

Niet pochýb o tom, že internet patrí k najdôležitejším vynálezom ľudstva. V posledných rokoch sa však rozvíjal rýchlejšie, ako naša opatrnosť.

03.02.2023

Nehovoríme pritom len o chybách menej skúsených používateľov. Vážne prešlapy za sebou majú aj tie najväčšie technologické spoločnosti a sociálne siete. 

1. Neprezraďte svoju polohu

Facebook Messenger napríklad ešte v roku 2015 posielal všetky správy vaším priateľom aj s presnou polohou, ktorú bolo možné zobraziť na mape prostým rozkliknutím. Technologickí blogeri potom používateľom ponúkali návody, ako túto funkciu zakázať. 

Stačilo totiž trochu šikovnosti a adresát vás mohol vypátrať aj v prípade, že ste o to nestáli. 

Zdroj: medium.com/Aran Khanna, Tripwire.com

Dnes by sa na Facebook za podobný prístup zniesla tvrdá kritika – namiesto toho však svoj pohyb prezrádzame sami. 

Insta Story z obľúbenej reštaurácie alebo kaviarne, prípade fotky z dovolenky prezradia, že nie ste doma úplne každému. Aj potenciálnym zlodejom. Zvážte, či fotografie nepridáte až dodatočne, po návrate domov. 

Na podobný problém má aktuálne zarobené aj čoraz populárnejšia sociálna sieť BeReal, ktorá k fotkám v prípade, že nastaveniam nevenujete dostatočnú pozornosť, taktiež pridáva pomerne presnú polohu. Nebezpečie je o to väčšie, že ju používajú najmä tínedžeri.

2. Vaše fotografie v nesprávnych rukách

Rihanna, Kate Upton, Selena Gomez či Jennifer Lawrence a Cara Delevingne. Viete, čo majú spoločné tieto a približne stovka ďalších celebrít? 

Na internet pred takmer 10 rokmi približne v rovnakom čase unikli ich intímne fotografie. Ako spomína BBC, útočník na to využil tzv. phishing, teda falošné e-maily, ktoré sa tvárili ako tie od Google či Apple. 

Pomocou verne okopírovaného prihlasovacieho formulára potom získal heslá ku cloudovým úložiskám najznámejších hollywoodskych hviezd, kde našiel zálohu prakticky všetkých fotografií a videí, ktoré kedy so svojimi smartfónmi urobili.  

Poučenie pre bežných ľudí je jasné – vaše dáta sú vo vašom mobile v bezpečí len pokým ho máte pri sebe a riadne uzamknutý PIN kódom alebo skenom vašej tváre. Cloudové úložiská sú bezpečné tiež, ale len ak používate dostatočne zložité heslo

Zneužiť však nemusia len vaše “súkromné” fotografie. Pamätajte, že pokiaľ máte verejný profil napríklad na Instagrame, vaše selfie si môže stiahnuť prakticky ktokoľvek, upraviť ich a zdieľať dalej v akejkoľvek forme. 

Pozor dávajte aj pri posielaní záberov ľuďom, ktorých dobre poznáte. Instagram, Snapchat či Messenger umožňujú posielať fotografie tak, aby po jednom pozretí automaticky zmizli. Aplikácie vás upozornia, aj keď si druhá strana vytvorí selfie. 

3. Podvody, ktoré vás oberú o stovky či tisíce eur

Práve phishinové útoky sú aktuálne tou najrýchlejšie rastúcou formou podvodov. Platí to aj u nás – pokial ste niekedy predávali napríklad starý mobil alebo počítač cez Bazoš alebo Facebook Marketplace, podvodníci určite napísali aj vám.

Záujem o tovar, príbeh s prosbou o jeho zaslanie na dobierku a ponuka platby vopred bývajú zakončené odkazom  na podvodnú stránku so žiadosťou o číslo platobnej karty. Ak ho tam napíšete, pôjde rovno útočníkom. 

Slovenský internet už dobre pozná aj podvodné SMS-ky tváriace sa ako tie od pošty, kuriérskych spoločností alebo bánk

Vždy si dávajte pozor a dôkladne skontrolujte URL adresu vo vašom prehliadači na stránkach, na ktorých sa chystáte zadávať svoje heslá. 

4. E-shopy, ktoré prestanú existovať

Pozor si dávajte najmä pri kúpe elektroniky z tých menej známych, ktoré vám môžu v cenových porovnávačoch vyskakovať ako najlacnejšie. 

Ich praktiky sú jasné – niekedy ponúkajú už používané smartfóny ako nové, prípadne predávajú kusy z tzv. šedého dovozu. Problém môže prísť pri potrebe zariadenie reklamovať, ak “noname” e-shop medzičasom prestane existovať a autorizovaný servis vám váš produkt nezoberie, pretože nebol určený pre náš trh. 

Vždy si daného obchodníka preklepnite a na internete skúste nájsť čo najviac recenzií. V prípade zahraničných e-shopov zvážte napríklad použitie jednorazovej virtuálnej platobnej karty, ak ju vaša banka v mobilnej aplikácii ponúka. 

5. Malé a stredné firmy sa musia chrániť ešte viac

Firmy totiž nemajú zodpovednosť len za svoje dáta, ale držia aj citlivé údaje o všetkých zákazníkoch – často vrátane ich súkromných adries či platobných údajov, aj keď tie väčšinou spracúvajú nezávislé platobné brány.

Ak ochranu svojich dát zveríte odborníkom, zostane vám viac času na samotný biznis. Služba Managed Security od SWANu zabezpečí aj komunikáciu ostatných pobočiek alebo vašich zamestnancov na home office prostredníctvom VPN

Zvládnete však aj filtrovanie webových stránok, ktoré nechcete sprístupniť počas pracovnej doby alebo ochranu proti spamu a phishingu.
 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.