World Computer Day: Ako vyzerali počítače pred 70 rokmi?

Z celej miestnosti až do vášho vrecka. Toto sú počítače, ktoré sa zapísali do dejín. 


 

14.02.2023

Pravdepodobne na ňom čítate tento článok, hoci sa možno zmestí do vrecka či kabelky. Počítače v najrôznejších formách sú tu už 77 rokov, no od svojej dnes najpoužívanejšej podoby – smartfónu – mali na začiatku poriadne ďaleko.

15. február, označovaný ako Svetový deň počítačov alebo World Computer Day, je venovaný aj všetkým ľuďom v IT, bez ktorých by pravidelný pokrok rozhodne nebol možný. 

Výročie však počítame od roku 1945, kedy bol postavený stroj s označením ENIAC – prvý programovateľný elektrónkový počítač a od tých elektro-mechanických ho odlišovalo hlavne obrovské zrýchlenie na úroveň zhruba 5000 výpočtov za sekundu.

To však neznamenalo, že by nebol extrémne energeticky náročný alebo veľmi poruchový. Svojimi rozmermi navyše na Univerzite v Pensylvánii zaberal celú jednu miestnosť.

Účel, na ktorý ho USA používali, bol pomerne strohý. Slúžil na výpočet dráh a odpalovacích delostreleckých systémov. 

Z elektróniek na tranzistory…

Kľúčom k postupnému odstraňovaniu nevýhod bol prechod na tranzistory, alebo ak chcete polovidiče, ktoré v elektronike všetkého druhu používame dodnes. 

Od ich postupného zmenšovania záviselo zrýchľovanie výpočtov a znižovanie spotreby energie pri práci. Ruka v ruke s tým išlo zmenšovanie celých zariadení, ktoré však dnes tak trochu zastavila túžba po väčších displejoch na pohodlnejšie sledovanie videí. 

To umožnilo začať vyrábať počítače, ktoré nemuseli zaberať celé miestnosti a mohli sa predávať aj komerčne. Prvý takýto počítač dokonca vyrobila rovnaký tím, aký stál aj za ENIAC-om. 

Ich UNIVAC sa zaskvel napríklad správnym odhadom výsledkov amerických prezidentských volieb. Jeho cena postupom rokov rástla až na 1,5 milióna vtedajších dolárov. 

 … a polovidiče

Najdôležitejším rokom pre počítače tak, ako ich poznáme dnes, bol zrejme až rok 1981. Vtedy sa svet vďaka firme IBM dostalo prvé PC. 

Kľúčom k úspechu a masovému rozšíreniu bola tzv. otvorená architektúra, z ktorej sa vo veľkom radujú napríklad hráči počítačových hier. Vďaka nej si disk, grafickú kartu, pamäte či procesor dokážeš vymeniť za výkonnejšie súčiastky a predĺžiť životnosť celého stroja. Komponenty môžu byť od prakticky akéhokoľvek výrobcu, ak dodrží udávaný štandard a tvoj počítač k hardvéru dostane príslušné ovládače.

Ak si k tomu pridáme nástup operačných systémov, ktoré písanie pokynov do príkazových riadkov nahradili klikaním myšou na ľúbivé a plnofarebné ikony o úspech aj pri menej skúsených používateľoch bolo postarané. PC mohol pri práci používať prakticky ktokoľvek. 

Notebooky, ktoré idú opačným trendom

Paradoxne, koncept PC dnes trochu popierajú notebooky, pri ktorých často pamäte alebo procesory nevymeníme, no často u nich  dominujú úplne iné parametre, než je ich výkon.

Najlepší notebook je často taký, ktorý vydrží veľa na jedno nabitie, je pomerne ľahký na dennodenné nosenie a navyše, dobre vyzerá. 

V tomto smere sa určite nedá zabudnúť na Apple a jeho revolučný iBook G3, ktorý prinášal napríklad USB porty alebo CD mechaniku už v základe, no trh zmenil ponukou lákavých farebných verzií – pokiaľ preferujete dizajn, alebo tým, že ako prvý stroj svojho druhu ponúkal podporu pre bezdrôtové Wi-Fi pripojenie, ktoré dnes už považujeme za absolútnu nevyhnutnosť. 

Len pre zaujímavosť prvý iBook G3 z roku 1999 ponúkal 300 Mhz procesor, 4 MB grafickú kartu a 32 MB pamäť, pričom svoje súbory ste si mohli ukladať na 3,2 alebo 6 GB disk. Celé zariadenie vážilo 3 kilogramy.

Dnes by ste pritom zrejme nechceli počítač, ktorý nemá procesor s aspoň 3 GHz, grafickú kartu na úrovni niekoľkých GB a 8 GB operačnej pamäte. Vzhľadom na veľké súbory, videá a hry sa už kapacity diskov rátajú na terabajty (tisícky GB). 

Jediné, kde zlepšovanie nebolo o násobky, je zrejme hmotnosť notebookov. Tie lepšie dnes majú okolo 1,5 kg. 

Počítač bez internetu dnes už takmer nevyužijete

Hardvér je dnes len polovicou úspechu. Aby ste mohli schopnosti svojho počítača používať naplno, potrebujete aj spoľahlivé a rýchle internetové pripojenie

Pre počítače vo vašej firme ho zabezpečí Business Internet od SWANu, s ktorým dosiahnete rýchlosť až 100 Gbps. Samozrejmosťou je aj možnosť plného manažovania sieťového pripojenia alebo Wi-Fi tak, aby ste internet ponúkli aj svojim zákazníkom, no zároveň ochránili citlivé firemné dáta. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.