Trendy firemnej konektivity, ktoré dominovali v roku 2022

Aký bol rok 2022 pre vašu firmu? Či už sa vášmu biznisu darilo viac alebo menej, posledných 12 mesiacov prinieslo zásadné výzvy pre IT infraštruktúru mnohých slovenských firiem.

21.12.2022

Jedno je pritom viac než jasné: Ak ste na ne nestihli zareagovať doteraz, je najvyšší čas pripraviť sa aspoň pre rok 2023. Stupňujúce sa útoky zo zahraničia, energetická kríza aj čoraz častejší home office totiž budú trendom aj v nadchádzajúcom období. 

Home office a bezpečné remote pripojenie pre všetkých

V pandemických rokoch bola práca z domu nutnosť, aby sme chránili svojich zamestnancov. Mnohí však pochopili, že ranné a večerné dochádzanie ich ukrajuje o drahocenné hodiny z ich života a tak je home office čoraz žiadanejší, nie len v IT sektore. 

V roku 2023 a so stúpajúcimi cenami energií možno k tomuto kroku budete musieť pristúpiť aj kvôli šetreniu nákladov na kúrenie či chladenie počas leta. Absolútnym základom by však pre firmu v takomto prípade malo byť dôsledné zabezpečenie firemných dát. 

Zamestnanci by sa v každom prípade mali pripájať výhradne cez šifrované VPN pripojenie, ktoré vás ochráni pred nástrahami neznámych Wi-Fi sietí nielen doma, ale aj na cestách v zahraničí. 

Je len na vás, či ľuďom dovolíte pracovať na svojom vlastnom hardvéri, alebo vzdialený prístup k firemným dátam podmienite využívaním firemných počítačov – pri tých máte výrazne vyššiu kontrolu nad aj aktualizáciami obsahujúcimi všetky najnovšie bezpečnostné záplaty aj samotnými dátami.

IT oddelenie totiž dokáže stratené či odcudzené počítače nadiaľku vymazať alebo pravidelne zálohovať, takže nehrozí, že v prípade zlyhania techniky či ľudského faktora prídete o súbory či dokumenty, na ktorých váš tým pracoval posledné týždne. 

Firemnú sieť zverte profesionálom

Práce s remote tímom sa však pravdepodobne nezaobíde bez pravidelných mítingov a videokonferencií. Bežné komerčné riešenia ako je Zoom či Slack môžete nahradiť profesionálnymi videokonferenciami BizTalk, ktoré využijete so zamestnancami, ale aj potencionálnymi zákazníkmi, partnermi či dodávateľmi. Pripojenie je totiž možné aj cez web bez inštalácií zbytočných aplikácií.  

Nechýba zdieľanie obrazovky, whiteboard, nahrávanie či iné dôležité funkcie. 

Prepojenie počítačov vo viacerých vašich pobočkách na Slovensku, ale pokojne aj po celom svete, zas zvládnete vďaka službe SD WAN (Software Defined Wide Area Network) od SWANu.

SD-WAN slúži na prepájanie zákazníckych pobočiek a ich privátnych sietí, zabezpečuje však aj prístup jednotlivých počítačov na internet a do cloudových aplikácií, ako sú napríklad úložiská dát.

Je pritom úplne jedno, či sú zamestnanci pripojení optikou v kancelárii, alebo cez 4G / LTE sieť v teréne. 

 

Hackeri aj útoky na znefunkčnenie služieb

Absolútnou témou číslo 1 však vlani boli útoky hackerov. Ako uvádza Microsoft, od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu do polovice roka 2022 Európa zaznamenala ich dramatický nárast.

Microsoft uviedol, že polovica zo 128 napadnutých organizácií boli vládne agentúry a 12 percent kybernetických útokov bolo namierených voči mimovládnym agentúram, najmä think-tankom a humanitárnym organizáciám. 

Výnimkou však nie sú ani firmy. Vaše dáta sa môžu stať terčom útokov v rámci premyslenej priemyselnej špionáže, ale aj oveľa jednodchšej snahy konkurencie uškodiť vám. 

Čoraz častejšie sú tzv. DDoS útoky, ktoré si dnes môže objednať prakticky ktokoľvek a spustiť tak stovky až tisíce dopytov na konkrétnu IP adresu alebo webové stránky, čím spôsobí jej dočasnú nedostupnosť. Podľa niektorých zdrojov stojí hodinový útok 50-tisíc “počítačmi” aj menej než 10 dolárov. 

Hoci pri DDoS útokoch nehrozí žiadne ukradnutie dát, aj “položenie” vášho webu alebo e-shopu v kritických chvíľach, napríklad počas uvádzania nového produktu alebo nákupného ošiaľu môže mať závažný dosah na vaše tržby. 

Podľa servera lupa.cz tento rok hackeri vyradili napríklad živé vysielanie Českej televízie počas zimných olympijských hier, takže ľudia nemohli sledovať otvárací ceremoniál. Na Slovensku zas DDoS útoky pocítili mnohé známe denníky a spravodajské weby, píše Živé.sk. 

SWAN vás ochráni aj pred DDoS hrozbami

Existuje niekoľko účinných spôsobov, ako sa DDoS útokom brániť. Tým najzákladnejším je napríklad navýšenie kapacity vašich serverov, ktoré tak dokážu zvládnuť násobne väčšie počty “návštev” bez toho, aby došlo k ich výpadku.

SWAN vášmu podnikaniu ponúka službu Anti-DDoS, ktorá vám vytvorí a implementuje plán ochrany proti DDoS útokmi presne na mieru podľa vašich požiadaviek. Súčasťou je nepretržité monitorovanie 24/7 a analyzovanie prichádzajúcej dátovej prevádzky.
 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.