Tipy pre podnikateľov: Koniec dobrý, všetko dobré! Ako nevyhorieť na Vianoce

Je tu obdobie najlepších zárobkov pre e-shopy, ale aj najväčšieho stresu. Ste pripravení?

18.12.2023

Ekonomické poučky hovoria, že cieľom každého podnikania je tvoriť zisk. Najmä pre e-shopy je aktuálne obdobie doslova zlatou baňou. Pred Vianocami sa oplatí váš obchod podporiť reklamou a nárast objednávok dosahuje často aj viac než 300 %

Ak sa však dobre nepripravíte, upletiete si na seba bič a pri vybavovaní či balení objednávok naozaj strávite aj posledné hodiny pred Štedrým dňom. Ako sa na toto obdobie pripraviť? 


Plánujte a zväčšite kapacitu. Všetkého

Pokiaľ nemáte nový e-shop, ale na trhu ste už pár rokov, máte jasnú výhodu. Na základe minuloročných dát totiž dokážete vypočítať, o koľko viac predáte počas novembra či decembra. Zarátajte však všetky premenné – najmä spustené reklamné kampane a medziročný rast. 

Pamätajte tiež na to, že zákazníci možno budú potrebovať pomôcť. Predvianočný nápor je ideálnym časom, kedy skontrolovať, či na webe máte všetky potrebné informácie. Čo napíšete dostatočne jasne, to sa ľudia nebudú musieť pýtať cez infolinku, e-mail alebo sociálne siete.

Dokedy garantujete doručenie do Vianoc? Kedy je posledný dátum, kedy partnerská doručovacia služba zvládne balík doručiť včas?

To všetko by ste mali mať jasne uvedené, napríklad aj formou špeciálnej lišty na homepage, ktorú nemožno prehliadnuť.

Pokiaľ zásielky doručujete cez svoj sklad a nerobíte dropshipping, posilnite aj tím v zázemí. Napríklad brigádnikmi na najvyťaženejšie mesiace. Zvládnuť budete musieť aj zvoz väčšieho balíkov na centrálne depo kuriérov.  

Myslite aj na reklamácie

Zákon dnes pri nákupe online umožňuje odstúpenie od zmluvy do 14 dní. Hoci je vracanie darčekov obvykle až témou na január, na prvých nespokojencov by ste mali byť pripravení už medzi sviatkami.

Zároveň záleží od typu vášho e-shopu. Kým oblečenie a elektronika budú mať útlm, domáce potreby, potraviny a iné môže čas, ktorí ľudia strávia doma, ešte viac nakopnúť. 

Odpočinte si, relaxujte a pripravte sa na nový rok

Cez sviatky by ste mali myslieť v prvom rade  na seba a svoju rodinu. Ak naozaj nemôžete dostať prácu z hlavy, zoberte si jeden poznámkový blok, kde si budete v pokoji zapisovať nápady a plánovať na nový rok.

Analýzu finančných výsledkov a predajov nechajte na január. Aj na dane máte čas do konca marca. Namiesto toho radšej hodinu denne venujte triedeniu e-mailov a súborov v počítači, ktoré už nebudete potrebovať. Poriadok potom zefektívni vašu prácu.  

Pokiaľ nemôžete mobil vypnúť ani cez sviatky, niekde ste urobili chybu už počas roka. Ak vo firme nie ste sami a máte spolupracovníkov, mali by ste si zodpovednosti rozdeliť tak, aby si odpočinul každý. 

Minimálne na Štedrý deň, a 1. a 2. sviatok vianočný tak stlmte všetky notifikácie a relaxujte napríklad s dobrou knihou či pečením medovníkov. Porozmýšľajte tiež nad tým, ako zlepšiť svoj worklife-balance na ďalšie mesiace. Spolu s ostatnými môžete skúsiť permanentku do fitka alebo aspoň meditácie, ktoré vás budú stáť len pár minút denne, no vyčistia hlavu a nabijú energiou na celých 24 hodín. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.