Tipy pre podnikateľov: Ako sa nastaviť na úspech v roku 2024

Do nového roka sa vrhnite so záväzkom nielen zvyšovať tržby, ale aj spokojnosť zamestnancov.

17.01.2024

Aké má vaša firma ciele na rok 2024? Chcete naďalej rásť, priniesť svojim zákazníkom úplne nový produkt alebo dokonca ovládnuť zahraničné trhy? Zdravá firma však nerieši len biznisové ciele. 

Myslieť by ste mali aj na spokojnosť svojich zamestnancov, ich work-life balance a efektivitu, ktorá ľudí odbremení od otravnej administratívy, zrýchli ich každodenné činnosti a zvýši spokojnosť vo celej firme. 

Ak neviete ako na to, prinášame zopár nápadov na veci, ktoré by ste v roku 2024 mali implementovať.  

Nástroje na firemnú komunikáciu a time manažment

Predstavte si, že do tímu prijmete nových ľudí a potrebujete im odovzdať všetku agendu, ktorú máte pri niektorom z klientov. Ak musíte začať hľadať a preposielať desiatky starých e-mailov, máte problém. 

Nástroje ako je napríklad Notion vám umožnia organizovať karty každého z klientov a do takejto zložky pridávať kľúčové informácie – napríklad na kľúčové osoby, zápisy z meetingov alebo prehľadnú databázu úloh, ktoré treba vyriešiť – aj so zodpovednou osobou a deadlinom, dokedy majú byť hotové. 

Podobné funkcie na task management má napríklad Trello. Mimochodom, e-maily by v modernej firme vôbec nemali slúžiť na internú komunikáciu. Sú neohrabané, nespoľahlivé a pokiaľ zamestnanec denne dostane niekoľko desiatok e-mailov, nemá šancu efektívne identifikovať tie naozaj dôležité.  

Aplikácie ako Microsoft Teams alebo Slack zamestnancom ponúkajú jednoduchý a rýchly chat. Navyše, komunikáciu je možné organizovať do jednotlivých kanálov, takže k nej má prístup naozaj každý, kto na projekte robí. Jednoduché je v nich tiež zdieľanie obrázkov alebo dokumentov. Obe platformy sú ideálne aj na videokonferencie a Teams dokonca začína experimentovať s AI, ktorá dokáže automaticky robiť zápisky z meetingov.

Zistite, kto pracuje najusilovnejšie a odmeňujte transparentne

S rozmachom home office a hybridnej práce má množstvo manažérov pocit, že strácajú kontrolu nad efektivitou a zodpovednosťou svojich zamestnancov. 

S transparentným priraďovaním úloh a správou deadlinov sa však práce mimo kancelárie nemusíte báť. Ľahko uvidíte, či je práca hotová vtedy, kedy má byť. Navyše, nástroje ako je napríklad Toggl maximálne zjednodušujú sledovanie času, ktorý zamestnanci na konkrétnej úlohe strávia. Ak začnú, jednoducho stlačia tlačidlo Play a keď si dajú prestávku, kliknú na Stop. 

Toggl vám tiež pomôže sprehľadniť fakturáciu, ak niekto pracuje na “hodinovku” a samé nabáda na aplikovanie pracovnej techniky zvanej Pomodoro. 

Pri nej si prácu rozdelíte do 15, 25 alebo 55-minútových “focus” blokov s maximálnym sústredením, aby ste sa na ich konci mohli odmeniť 5-minútovou pauzou na doplnenie dopamínu napríklad prezretím sociálnych sietí, občerstvením či odpočinkom. Po nich nasleduje ďalší blok sústredenia. 

Čoraz viac odborníkov však tvrdí, že Pomodoro nemusí byť to pravé pre každého. Po zazvonení budíka totiž na prestávku naskočíte aj v momente, kedy sa vaša myseľ dostala do optimálneho super-produktívneho módu a maximálneho sústredenia. Môžete teda zachovať 5-minútové pauzy, no focus interval skúste natiahnuť tak, ako to len pôjde. Skrátka, ak vám práca ide od ruky, zbytočne neprestávajte. 

To len dokazuje, že každému vyhovuje niečo iné. Preto sa snažte neustále vzdelávať a namiesto hudby si do uší pustite podcasty, prípadne filmy a seriály aspoň obćas nahraďte vzdelávacími videami. 

YouTube kanál Productivity Game napríklad pravidelne ponúka to najlepšie z najznámejších kníh o produktivite a motivácii, ktoré zhŕňa len do pár minútových videí. 

 

Skvelé rady ponúka aj starší podcast známeho Dr. Hubermana, ktorý nájdete na Spotify či iných najznámejších podcastových platformách. Najznámejšie hacky hovoria o tom, že by ste sa každé ráno mali na pár minút vystaviť dennému svetlu (stačí terasa či balkón), začínať raňajkami bohatými na tuky a bielkoviny alebo začať už deň predtým – kvalitným spánkom

 

Tipy tiež hovoria o tom, že by ste deň mali začať stanovením si 3 najdôležitejších úloh, ktoré chcete v ten pracovný deň bezpodmienečne dokončiť. Ak sa podaria, pochváľte sa. Verte, že ste možno zvládli viac než 80 % ostatných. 

Zvyšok môžete odložiť na neskôr, alebo ak nepracujete sami – delegovať. Rovnakú filozofiu vyznáva aj SWAN a jeho Business Internet. S Business Internetom získate rýchle a stabilné pripojenie vašej firmy do internetu, ale aj kvalitnú Wi-Fi pre vašu kanceláriu, pričom o všetko sa namiesto vás postaráme my. Súčasťou služby je tiež náš záväzok plnej podpory, 24/7 monitoringu a riešení vzniknutých problémov, aby ste boli online naozaj neustále a kdekoľvek na Slovensku. S doplnkovými službami získate tiež možnosť hostingu vášho firemného webu, VPN prístup pre zamestnancov doma a dostatočný počet e-mailových adries pre každého zamestnanca. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.