Tipy pre podnikateľov: Ako zvýšiť svoju produktivitu?

Nie je 8 hodín v práci ako 8 hodín v práci. Poradíme, ako všetky povinnosti zvládnete za zlomok času oproti vašim kolegom.

14.06.2024

Výkonnosť alebo produktivita je pre firmy aj freelancerov kľúčovou témou. Ako urobiť čo najviac za čo najkratší čas a mať tak viac času na seba a svoju rodinu? 

Poriadny “hustle” alebo krátke šprinty? 

Vyskúšať môžete napríklad metódu zvanú pomodoro. Tá stavia na teórii, že náš moderný mozog, bombardovaný pársekundovými videami na sociálnych sieťach, sa nedokáže sústrediť dlhšie než pár minút. 

Jej “vynálezca” Francesco Cirillo hovorí, že prácu by ste si mali rozdeliť do krátkych 25-minútových slotov s maximálnym nasadením. Po každom si dajte 5-minútovú prestávku do kuchynky po vodu, pohľad z okna alebo krátku prechádzku po kancelárii, ktorá vám narovná chrbát a dostanie viac krvi do mozgu. Potom si sadnite za počítač na ďalších 25 min. a všetko opakujte, až kým práca nie je hotová. 

Pomodoro segmenty vám pomôže dodržiavať napríklad časovač alebo aplikáciu do mobilu či počítača. Existujú dokonca a hardvérové časovače na pracovný stôl pripomínajúce budík. Ale pozor. Ak sa naozaj dostanete do svojej zóny, niekedy môže byť prestávka po 25 minútach zbytočná. V tom prípade pokojne pracujte dlhšie, až pokým nezačnete pociťovať pokles sústredenia. 

Stanovte si priority

Závideli ste niekedy inštalatérovi alebo iným povolaniam, ktoré k vám prídu, urobia prácu za 10 minút a vystavia poriadne tučnú faktúru, kým iní musia v práci na rovnakú výplatu stráviť celých 8 hodín?

Ani vy vždy nemusíte za počítačom sedieť celý deň. Ráno, alebo pokojne ešte predchádzajúci deň večer si stanovte 2-3 priority, ktoré urobíte ako prvé. Môžu byť najdôležitejšie, najťažšie alebo vyžadovať najviac sústredenia. 

Ak ich zvládnete, možno si budete môcť povedať, že ste zvládli viac, ako ktokoľvek iný okolo vás. Poučka správneho manažéra totiž hovorí:

1. Najdôležitejšie úlohy urobte sami

2. To, čo vyžaduje spoluprácu, robte s niektorým z kolegov, alebo si úlohy rozdeľte

3. Rutinné a opakujúce sa úlohy delegujte. Napríklad na svojho asistenta alebo brigádnikov vo firme. Od CEO nikto neočakáva, že bude chodiť na poštu alebo baliť zásielky.   

Drobnosti urobte hneď

Autori rôznych GTD, teda Getting Things Done návodov, hovoria aj pravý opak pyramídy priorít. Podľa nich vás môže prílišné prioritizovanie zahltiť. Preto by ste mali drobné úlohy, ktoré vám zaberú len napríklad 2 minúty, urobiť okamžite. Nenakopia sa vám a v hlave nebudete musieť držať veľa povinností. 

Urobte si poriadok

Existuje aj niekoľko ďalších pomocníkov, ktoré sľubujú, že vám pomôžu so sústredením. Absolútnym základom by malo byť pohodlné pracovné miesto, ktoré mnohým chýba najmä na home office. 

Mali by ste mať poriadny uprataný stôl, externý monitor, myš a klávesnicu. Pomôcť sústrediť sa pomôžu aj slúchadlá s aktívnym potláčaním ruchu okolia alebo jednoduchý zápisník či list papiera, na ktorý si vypíšete vaše aktuálne priority.

Aby ste sa na svoje priority mohli vrhnúť odkiaľkoľvek, musí byť vaša firma a kancelária pripojená na internet. Business internet od SWANu vám ponúkne kvalitné a rýchle internetové pripojenie pre celú vašu firmu a vystavia LAN sieť prepájajúcu všetky zariadnenia vo firme. Prídavné služby navyše zabezpečia cloudové úložisko, videokonferencie aj zálohu dát.  

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.