Tipy pre podnikateľov: AI ako budúcnosť e-commerce? Vyskúšajte tieto vylepšováky

Uľahčite si prácu a prijmite zamestnanca, ktorý nefrfle, pracuje 24 hodín denne a je buď zadarmo alebo len za pár eur mesačne.

28.02.2024

Je jasné, že rok 2024 patrí umelej inteligencii. Hoci zatiaľ nehrozí, že by nás AI všetkých nahradila, mnohým profesiám dokáže aspoň pomôcť a zefektívniť ich prácu.

Nástroje s umelou inteligenciou využijú aj tí, ktorí majú e-shop a predávajú čokoľvek od oblečenia až po špecializované produkty. Čo by ste teda mali poznať a čo najskôr začať používať? 

ChatGPT 3.5 alebo 4.0

Zrejme najznámejším AI nástrojom je ChatGPT s ktorým sa môžete porozprávať, alebo ho (aj po slovensky) požiadať o napísanie akéhokoľvek textu. 

Vytvoriť vám môže napríklad lákavé popisy vašich produktov, poradí s odpoveďou nahnevanému zákazníkovi alebo s e-mailom v cudzom jazyku, ktorý posielate potenciálnemu dodávateľovi. 

ChatGPT vo verzi 3.5 je dostupný úplne zadarmo, má však niekoľko obmedzení, ktoré odstraňuje verzia 4. Tú môžete využívať za mesačný poplatok, alebo v rámci programu Copilot od Microsoftu.  

Namelix a BrandMark

Že s podnikaním ešte len začínate a tak úplne neviete, ako by sa váš e-shop či firma mali volať, prípadne aké logo sa k nim hodí?

Tieto dva nástroje vám pomôžu s úvodným brainstormingom. Do Namelix stačí zadať kľúčové slová a AI vám vytvorí desiatky konkrétnych návrhov. Lepšie výsledky zatiaľ získate v angličtine, no aspoň budete pripravení na prípadnú expanziu. 

Ak keď budete mať meno, BrandMark vám vytvorí aj logo, s ktorým dokonca navrhne aj celý dizajn manuál – teda to, ako bude vyzerať vaša facebooková stránka či mobilná aplikácia. 

DALL·E, MindJourney, remove.bg, Photoshop

S DALL·E aj MindJourney môžete vytvárať prakticky akékoľvek obrázky z jednoduchých textových príkazov, tzv. promptov. Počítajte však s tým, že výsledok (zatiaľ) nemusí byť úplne podľa vašich predstáv. 

Na obrázky vytvorené umelou inteligenciou sa tiež nevzťahujú žiadne autorské práva, takže fotografie z vašich webov teoreticky môžete v budúcnosti nájsť aj inde. 

Majiteľom e-shopov a podnikateľom sa preto možno oveľa viac hodia ďalšie dva nástroje – remove.bg dokáže za malý poplatok spoľahlivo odstrániť a spriehľadniť pozadie na akejkoľvek fotografii, vďaka čomu vytvoríte prakticky dokonalé produktové fotografie tak, ako keby ste vlastnili špičkový fotoateliér. 

Pri tvorbe pokročilejšej grafiky budete potrebovať aj Adobe Photoshop. Naučiť sa ho používať nie je vôbec jednoduché, dnes vám však s jeho ovládaním pomáha práve umelá inteligencia. Dokáže napríklad rozostriť alebo vymeniť pozadie či vyretušovať nechcené predmety. 

Hiver, ZenDesk, CloudTalk


Vzťah so zákazníkom nebude vždy prechádzka ružovou záhradou. Niekedy sa zásielka stratí, produkt nebude vyhovovať alebo bude treba len osobne poradiť. 

Našťastie AI už začínajú využívať aj nástroje na customer care. Obľúbený Hiver vám napríklad pomôže s formuláciou odpovedí alebo automatickým uzavretím konverzačných vlákien, pokiaľ ste už zákazníkovi dostatočne poradili. 

Podobnú funkciu má aj ZenDesk, ktorý ponúka inteligentné roztrieďovanie zákazníckych požiadaviek podľa priority. Tie jednoduchšie za vás vyrieši bot, zložitejšie dostanete naservírované priamo na vyriešenie. Telekomunikáciu cez telefón zas spríjemňuje AI slovenského CloudTalku. Ich softvér dokáže prepisovať hovory alebo odhadnúť sentiment zákazníka. 

Svoj e-shop, aj nástroje s umelou inteligenciou budete môcť len vtedy, ak bude vaša firma pripojená na internet. Vďaka rýchlemu a stabilnému Business internetu od SWANU to budete mať bez starostí. .

Pripojíme vás kdekoľvek na Slovensku s garantovanou rýchlosťou bez agregácie. Čo je však rovnako podstatné, v kanceláriách a všetkých budovách zabezpečíme aj kvalitné Wi-Fi pripojenie pre vašich zamestnancov či zákazníkov. 

Získate aj ochranu proti útokom a plnú podporu nášho dohľadového centra, ktoré okamžite začne riešiť všetky prípadné problémy.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.