Hluk, nepriateľ produktivity! Ako zabrániť prehlučeniu pracoviska

Ochrana zamestnancov proti hluku by mala byť pre každú výrobnú firmu prioritou.

21.03.2024

Dbať o svojich zamestnancov, to neznamená len zodpovedne platiť výplaty a dávať im pár dní dovolenky navyše. Myslieť treba napríklad aj limitovanie a tlmenie hluku. Prekračovanie limitov totiž môže zvýšiť fluktuáciu, priniesť zdravotné problémy zamestnancov alebo vás dostať do problémov s Inšpektorátom práce. 

Ochrana sluchu musí byť základ

Kým v kancelárii si slúchadlá s aktívnym potláčaním hluku zvykneme nasadzovať pre lepšie sústredenie, vo výrobných priestoroch, kde naplno bežia lisovacie zariadenia alebo prebieha vŕtanie, je ochrana uší prakticky povinnosť. 

Podľa nariadenia č. 115/2006 z nariadenia vlády SR č. 555/2006 Z. z. musíte zamestnancom zabezpečiť ochranné slúchadlá alebo zátky do uší v prípade, že úroveň hluku presiahne 80 db. Nad 85 db musíte ich nosenie dokonca vyžadovať. 

Dôležité je však zvoliť kvalitné produkty s overenými špecifikáciami – všímajte si najmä hodnotu útlmu, teda to, o koľko dokážu slúchadlá hluk odcloniť. Myslite však na to, že hoci na orientačné meranie vo vašej prevádzke môžete využiť aj niektoré z digitálnych hlukomerov, právne predpisy vyžadujú, aby právne záväzné merania robil pracovník, ktoré je na takéto merania certifikovaný – v praxi teda zrejme budete musieť osloviť externé firmy.  

Takéto prístroje je možné kúpiť už od 50 až 100 eur, pričom drahšie modely sa budú líšiť najmä presnosťou a pokročilými funkciami – napríklad automatickým uložením maximálnych a minimálnych nameraných hodnôt. 

TIP: Nezabudnite nosenie nakúpených ochranných pomôcok aj naozaj kontrolovať. Problémy totiž zamestnanci nemusia pocíť hneď, no dlhodobé vystavovanie vysokým úrovniam hluku môže spôsobiť poškodenia, ktoré súčasná medicína zatiaľ nedokáže liečiť. Mimoriadne nepríjemné sú aj možné dočasné účinky – napríklad zvonenie v ušiach (tinnitus).

Tlmenie do kancelárie alebo konferenčnej miestnosti

Ak máte radi kaviarne či bary, určite ste si všimli, že v niektorých sa so svojimi spolusediacimi môžete pokojne rozprávať, no v iných si bez poriadneho zvyšovania hlasu rozumieť nebudete. 

Všetko záleži od toho, aké sú plné, no aj od samotného rozloženia predmetov v miestnosti alebo tvaru stropu. Holé steny a stropy totiž zvukové vlny takmer dokonale odrážajú, takže dokážu návštevníkov alebo zamestnacov pomerne rýchlo unaviť.

Naopak, kvety, nerovnomerné plochy alebo špeciálne protihlukové peny tieto vlny pohlcujú a výrazne tak pomáhajú znižovať ozvenu či prepúšťať hluk do susednej miestnosti. Inštaláciu akustickej peny alebo dlaždíc zvládnete aj sami a hodia sa do miestností, kde nahrávate napríklad podcasty, slúžia na telefonovanie alebo z nich robíte videokonferencie. Ak nepotrebujete zvuk tlmiť úpne, môžete siahnuť aj po elegantných paneloch, ktoré pripomínajú obrazy, no rovnako tak tlmia nepríjemný hluk. Skvele poslúžia aj na optické rozdelenie open space kancelárií. 

SWAN vám pomôže monitorovať vašu firmu v reálnom čase

Svoje kancelárie, výrobné haly a celú prevádzku môžete mať neustále pod kontrolou vďaka SWANu a jeho ponuke IoT (Internet of Things) zariadení a senzorov. 

Dokážu merať hluk, intenzitu osvetlenia, teplotu, koncentráciu CO2 a iných nebezpečných plynov či množstvo iných hodnôt, pričom montáž a inštaláciu zabezpečí SWAN. Zozbierané dáta si budete môcť kedykoľvek zobraziť na prehľadných grafoch, ktoré vám pomôžu s prijímaním kľúčových rozhodnutí.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.