Umelá inteligencia, automatizácia a home office? Business trendy pre 2024

Dokážete v podnikaní využiť všetky trendy, ktoré ovládnu rok 2024? Ušetria vám čas a peniaze.

08.01.2024

Vaša firma môže ďalej prosperovať len v prípade, že dokáže zostať na tepe všetkých moderných technológií a trendov. Ich aplikácia vám však zároveň dokáže zjednodušiť život, ušetriť čas aj financie a otvoriť nové zdroje príjmu.

Ktoré trendy budú dominovať roku 2024 a na ktoré by ste mali naskočiť čo najskôr? 

ChatGPT a umelá inteligencia 

ChatGPT, teda jazykový model schopný vytvárať obsah tak, ako by to robil skutočný človek, navždy zmenil spôsob, akým niektoré profesie vykonávajú svoje každodenné činnosti. Generatívna umelá inteligencia je pritom ešte len na začiatku a jej schopnosti sa zlepšujú doslova každý týždeň. 

Najznámejšia ChatGPT už teraz ponúka predplatné pre verziu 4.0, ktorá má plný prístup k internetu (a tým pádom aj aktuálnym informáciám) a generuje podrobnejšie, rozsiahlejšie a presnejšie odpovede. Nový majiteľ, gigant Microsoft, navyše nedávno spustil možnosť testovať GPT 4.0 úplne zadarmo vo svojom nástroji Copilot  

ChatGPT vám pomôže s vytváraním produktových popisov, draftom tlačových správ, ale aj reklamnými claimami pri vašich kampaniach. Aj keď ju využijete len na postrčenie správnym smerom a zvyšok si už doladíte sami, ušetrí vám kopu času. DeeplL zas preloží všetky texty alebo e-maily v angličtine, ak si nie ste istí presnou gramatikou pri komunikácii s dôležitými klientmi. 

AI však dnes dokáže vytvárať aj obrázky, za ktoré by ste inak museli platiť drahým fotografom alebo fotobankám. Poznať by ste mali napríklad Mindjourney či DALL-E

AI vám tiež uľahčí aj prácu s programami, ktoré by ste inak vôbec nedokázali ovládať. Umelú inteligenciu už integrovala napríklad Canva alebo rôzne iné editory. Web remove.bg zas zázračne odstraňuje pozadie (a vytvára tak ideálne produktové fotky) a Adobe Photoshop dokonca dokáže rozšíriť obrázky aj za ich skutočné hranice. 

Nerobte všetko sami – workforce riešenia

Idea, že keď potrebujete raz za čas vytvárať grafiku, potrebujete grafika a ak máte firemné počítače, musíte mať celé IT oddelenie, je chybná. Niekedy vyjde lacnejšie, ak si konkrétne služby prenajmete od profesionálov. 

Aktuálnym trendom je napríklad namiesto kúpy drahých notebookov, ich správy a následného predaja na konci životnost,i poplatok za komplexné riešenie firmám ponúkajúcim zariadenia a softvér ako službu (DaaS a SaaS riešenia). V praxi to znamená, že za každého zamestnanca platíte mesačný poplatok, vďaka ktorému dostane vopred plne nastavený počítač alebo iné zariadenie, do ktorého sa prihlási pod svojím menom a heslom, pričom všetko podstatné už nájde v cloude. 

Takéto riešenie odbremení vaše IT oddelenie a v prípade, že sa vaše pomery zmenia, jednoducho prikúpite predplatné pre nových zamestnancov, prípadne tie nadbytočné zrušíte. Samozrejme, v cene je aj okamžitý servis zariadení alebo výmena za nové v prípade problémov. 

Home office, respektíve hybridný home office

Čo firmy naučila pandémia, potvrdzujú aj roky po nej. Zamestnanci, ktorí nemusia každý deň dochádzať dve hodiny z práce a do práce, sú šťastnejší, trávia viac času s rodinou a žijú zdravšie – fyzicky, aj psychicky.

Umožnenie hybridnej práce vám navyše otvorí dvere k ďalším talentom najmä v IT sektore, keďže sa stanete atraktívnejším zamestnávateľom.

Home office však predstavuje výzvu z pohľadu zabezpečenia vhodných zariadení, ale aj bezpečnosti a spoľahlivosti pripojenia. Business internet od SWANu vám ponúkne kvalitné a rýchle internetové pripojenie pre celú vašu firmu a vystavia LAN sieť prepájajúcu všetky zariadnenia vo firme. Prídavné služby navyše zabezpečia cloudové úložisko, videokonferencie aj zálohu dát.  

ESG a ekologické trendy

Ekológia a udržateľnosť nebude len témou tohto roka, ale celej dekády. Na zodpovedné využívanie zdrojov budú musieť myslieť aj e-shopy, ktoré od roku 2030 čaká prechod na plne ekologické balenia. 

Myslieť by ste na ne však mali aj pri budovaní energeticky sebestačných prevádzok alebo nákupe nových vozidiel do vášho firemného vozového parku. Témou budú nabíjačky (pre firmu aj zamestnancov), solárne kolektory či batériové úložiská.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.