Tipy pre podnikateľov: Ako na ekologickú udržateľnosť

Šetrenie a znižovanie spotreby je aktuálnou témou nielen pre podnikateľov. Čo môžete urobiť ešte dnes?

25.09.2022

Témy zeleného podnikania, uhlíkovej neutrality a maximálneho šetrenia prírody nie sú v biznise ničím novým. 

Kým v posledných rokoch však išlo skôr o “eko” imidž, dnes, pri závratne rastúcich cenách energií, už môžu mať obrovský dopad na hospodárenie vašej firmy alebo dokonca jej prežitie. 

Začína totiž platiť jasná priama úmera – kto sa správa ekologicky a udržateľne, vo výsledku platí menej a čo urobíte dnes, sa vám zrejme vráti už o pár mesiacov.

Konkrétne tipy, pre váš biznis a ochranu prírody

1. Menej tlačte a preferujte elektronickú komunikáciu. Naozaj potrebujete všetky podklady vytlačené na hŕbach papierov A4? Aj na meetingy si zrejme každý berie svoj notebook.

Pošlite všetko potrebné kolegom e-mailom alebo cez Slack, MS Teams či iný firemný messenger. Alebo, ak držíte svoje dáta v jednotnom firemnom cloude, nebude pre vás problém vytvoriť priečinok, kde všetko potrebné uložíte. Následne stačí poslať jeden link, namiesto série niekoľkomegabajtových dokumentov.

2. Presedlajte na online faktúry. Papierovú poštu už do schránky nikto dostávať nechce. Ani vaši zákazníci. 
Rozhodne by ste im mali dať možnosť, aby mohli dostávať výhradne elektronické faktúry e-mailom. Vy ušetríte papier a náklady na poštovné, oni nervy s otváraním obálok a mailom im ešte budete môcť ponúknuť aj iné produkty a výhody ušité presne na mieru. 

3. Znížte spotrebu vášho office na minimum. Skúste sa pozrieť, kde sa dá ušetriť na elektrickej energii. Staršie kancelárie určite budú potrebovať výmenu starého osvetlenia za úspornejšie a pre oči vhodnejšie LED. Zamyslieť sa treba aj nad výmenou klimatizácie, vetraním rekuperáciou či kúrením tepelným čerpadlom v zimných mesiacoch. 
Ale pozor. Úplné vypínanie klimatizácie sa nemusí vyplatiť, s menej pohodlným pracovným prostredím prudko klesá efektivita zamestnancov. 

4. Namiesto plastov sklo, namiesto PET fľaší filter. Plastové fľaše sú jedným z najhorších odpadov vôbec. Ponúkať ich obchodným partnerom či zákazníkom už dnes nevyzerá dobre a čoraz viac sa diskutuje aj o tom, či je voda balená týmto spôsobom vôbec to pravé aj pre zdravie. 

V kancelárii môžete uvažovať aj nad filtrami či dokonca systémom tzv. reverznej osmózy.

5. Presedlajte na elektromobilitu. Samozrejme, nové autá sú obrovskou položkou, no pokiaľ rozvážate tovar v rámci mesta, prípadne zamestnanci jazdia kratšie trasy, takáto investícia sa môže oplatiť. Podľa tvrdení jedného z výrobcov je až 9 z 10 registrovaných elektromobilov u nás práve na firmu. Nezabúdajte tiež na výhodnejšie (kratšie) odpisovanie elektromobilu z účtovníctva. 

Obrovskú spotrebu elektriny má aj IT infraštruktúra, napríklad veľké servery na ktorých beží váš web alebo firemné databázy a zálohy. 

Neoplatí sa vám všetko zveriť do rúk SWANu? Naša služba CloudStore ponúka virtuálny server pre každú firmu na mieru. Server si nakonfigurujete podľa vlastných požiadaviek. K dispozícii je široká škála operačných systémov, sieťových služieb a rozmanitá paleta aplikácií.

Podstatnou súčasťou je tiež externé úložisko, ktoré si môže zákazník pripojiť ako ďalší sieťový disk s redundantne uloženými dátami na diskových poliach, ktoré môžu byť šifrované a chránené prostredníctvom súkromného kľúča.

V prípade záujmu nás, prosím, kontaktujte emailom na csc@swan.sk.

 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.