Bezpečnosť nadovšetko! Ako chránite firemné dáta?

Vaše počítače ohrozuje phishing, vírusy a malvér, ale čoraz častejšie aj úplne nový typ útokov.

22.11.2023

Dáta sú dnes všetkým. Nielen pre jednotlivcov, ktorí si chcú zachovať rodinné fotografie alebo súkromie na sociálnych sieťach, ale aj pre firmy. 

Tie potrebujú uchovávať výsledok práce svojich zamestnancov, údaje o zákazníkoch a v neposlednom rade aj účtovníctvo a ďalšie náležitosti stanovené legislatívou. Akákoľvek strata dát alebo narušenie bezpečnosti tak môže vyjsť poriadne draho. 

30. novembra si pripomíname svetový deň počítačovej bezpečnosti, no na správnu prácu a ochranu vašich firemných dát by ste mali myslieť počas celého roka. 

Útokov pribúda, môžu prísť kedykoľvek

Útočníci totiž využívajú čoraz pokročilejšie metódy, ktoré už nedokážu na 100 % rozlíšiť ani skúsenejší používatelia internetu. 

Rastú napríklad útoky využívajúce doplnky v programe Excel, s ktorým pracuje takmer každá firma. Podľa rebríčku spoločnosti HP ide o 7. najpopulárnejší typ napádaných súborov, ktoré sa k vám do firmy môžu dostať napríklad prostredníctvom e-mailov. 

Výnimkou nie sú ani infikované súbory, ktoré sa tvária ako naskenované faktúry alebo .RAR súbory. Hrozba môže byť o to väčšia, že kým v súkromí podozrivé e-maily môžeme bez obáv ignorovať, v práci majú zamestnanci tendenciu riešiť každý doručený e-mail. 

Phishing aj deepfake telefonáty

Čoraz viac sa do centra pozornosti dostáva tzv. phishing, teda e-maily alebo SMS správy, ktoré sa tvária ako správy od známych služieb alebo sociálnych sietí. Doma ste sa už takmer určite stretli s falošnými oznámeniami o doručení zásielky.

V pracovnom prostredí môže ísť napríklad o snahu ukradnúť oficiálny facebookový účet s desiatkami tisíc fanúšikov.

So všetkou vážnosťou treba brať aj úplne nový trend, na ktorý upozornil napríklad ekonomický portál Bloomberg alebo noviny Wall Street Journal. Britská energetická firma takto prišla o 220-tisíc eur, ktoré odoslal jeden z manažérov potom, ako zdvihol telefonický hovor so “známym” hlasom svojho nadriadeného. Ten však nebol skutočný, ale vytvorený umelou inteligenciou. So zdokonaľujúcou sa AI môžeme s určitosťou povedať, že nešlo o posledný podobný útok. Pred týmto typom útokov už oficiálne varovalo aj Izreaelské národné riaditeľstvo pre kyberbezpečnosť. 

Tipy, ako chrániť vaše dáta

1. Využívajte softvér chrániaci vaše počítače. Nejde len o bežný antivírus. Moderné nástroje, okrem toho, že dokážu skenovať obsah e-mailovej schránky, otvárajú všetky prílohy vo virtualizovanom prostredí.

To je nezávislé od zvyšku operačného systému a ak aj otvoríte infikovaný súbor, údaje na disku zostanú v bezpečí.

2. Počítače chráňte aj fyzicky. Oveľa jednoduchšie než napadnúť softvér, môže byť fyzické zmocnenie sa celého počítača. Počítače či telefóny navyše môžu zamestnanci pendlujúci medzi kanceláriou a home office kdekoľvek zabudnúť, alebo o ne prísť pri krádeži. 

Dbajte na to, aby boli šifrované a v prípade straty ich vaše IT oddelenie dokázalo vzdialene vymazať a dáta ochrániť. 

3. Pravidelne meňte všetky heslá. Manažment hesiel však zahŕňa oveľa viac, než ich obmieňanie. Vždy majte prehľad o tom, kam má ktorý zo zamestnancov prístup, a kam už nie. Pamätajte aj na ľudí, ktorí od vás odišli.

4. Zabezpečte vzdialené počítače cez VPN. Týka sa to najmä zamestnancov doma alebo v iných pobočkách. Komunikácia medzi vami musí byť šifrovaná a zamestnanci využívať aj dvojfaktorové prihlasovanie. 

Zabezpečenie vašej firemnej siete alebo nastavenie komunikácie zariadení cez VPN môžete zveriť do rúk SWANu.

Dostanete tak komplexné bezpečnostné riešenie od A po Z. Od ochrany proti spamu a podvodným e-mailom lákajúcim heslá, cez zneprístupnenie nežiaducich webových stránok a sociálnych sietí na firemných počítačoch až po VPN, firewall a antivírusovú kontrolu.

Vaša sieť môže byť chránená už do niekoľkých dní od objednávky služby.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.