Ženy, ktoré zmenili svet: Vynálezkyne a vedkyne v odvetví telekomunikácií

Či už práve držíte v ruke smartfón alebo pozeráte do počítača, ani jedno z týchto zariadení by neexistovalo, ak pred rokmi tvrdo nepracovalo hneď niekoľko šikovných a veľmi múdrych žien.

09.03.2023

Za dnešné mobilné technológie, internet a zariadenia so svietiacimi obrazovkami vďačíme aj týmto piatim vynálezkyniam. 

Marie Curie-Skłodowská

Že jej objavy na prvý pohľad s mobilmi a telefónmi nesúvisia? Nedajte sa zmýliť. Marie spolu s manželom stála za popísaním nových chemických prvkov polónia a rádia, ako aj popisom samotnej rádioaktivity vznikajúcej pri rozpade ich atómových jadier. 

Aj vďaka jej vedeckej práci ľudstvo dokázalo vybudovať jadrové elektrárne, ktoré sú zďaleka najvýkonnejším a najefektívnejším zdrojom elektrickej energie pre súčasné ľudstvo. 

Bez týchto gigawattov elektriny, iba s uhoľnými či inými elektrárňami, by sme len ťažko mali dostatok energie na napájanie všetkých počítačov a serverov, na ktorých stojí svetový internet, či vôbec nabíjanie našich milovaných smartfónov. 

Príbeh Marie Curie-Skłodowskej verne zobrazuje aj film Radioactive, ktorý nájdete na Netflixe. 

Maria Mitchellová

Ešte oveľa skôr, v 19. storočí, žila Maria Mitchellová, zanietená učiteľka a astronómka. 

V roku 1847 objavila kométu C/1847 T1, no okrem nej pomenovali aj jeden z kráterov na mesiaci a astronomické observatórium na ostrove Nantucket. V americkom úrade pre geodetický prieskum sledovala pohyby a pomáhala zostavovať tabuľku ich polôh, čo pomáhalo námorníkom pri navigácii a odhade ich polohy na moriach a oceánoch. 

Dnes máme v mobile technológiu využívajúcu údaje z globálneho polohového systému a satelitov GPS či Glonass. A stavíme sa, že mapy, ktoré sú bez nich polovičné, otvárate takmer každý deň.

Hedy Lamarr

Mnohí ju možno poznajú skôr ako krásnu herečku z európskych aj hollywoodskych filmov. Rodená Viedenčanka však obohatila aj svet rádiotechniky a stála za zrodom technológií, ktoré dnes používajú prakticky všetky smartfóny.

Za všetkým treba opäť hľadať armádu, ktorá na navádzanie torpéd používala práve bezdrôtové vlny. Bezdrôtové signály ako také je však možné pomerne ľahko rušiť. 

Hedy však dostala prevratný nápad, podľa ktorého by mohli zariadenia na oboch koncoch komunikačnú frekvenciu neustále meniť (frequency-hopping).

Dnes niečo podobné robia prakticky všetky bezdrôtové technológie, kde existujú nároky na šifrovanú alebo nerušenú komunikáciu – vrátane Bluetooth, Wi-Fi či práve GPS. 

Grace Hopperová

Aj ona svoje vedomosti a intelekt zúžitkovala v armáde. Počas druhej svetovej vojny bola jednou z prvých programátoriek počítača Mark I, ktorý slúžil na výpočet dráhy striel a mínometov. 

Hopperová bola prvá, ktorá vymyslela teóriu strojovo nezávislých programovacích jazykov a jeden z prvých programovacích jazykov vôbec. 

Prelom priniesla hlavne vo vytváraní podprogramov pre často sa opakujúce úlohy. Takéto overené a už v minulosti použité kódy začala radiť do tzv. knižníc, kde boli ľahko dostupné na ďalšie použitie. 

Ada Lovelace

Matematička, ktorú môžeme považovať za vôbec prvú programátorku na svete. Detailne totiž dokázala popísať mechanický počítač navrhnutý polyhistorom Charlesom Babbageom.

V jej poznámkach sa však našiel algoritmus na výpočet Bernoulliho čísel, ktorý býva považovaný za prvý publikovaný algoritmus spracovateľný počítačom. 

Za zmienku určite stojí aj fakt, že je dcérou búrlivého romantického básnika Lorda Byrona. Ada sa o možno o to viac primkla k štúdiu matematiky a vedy, čím svet obohatila možno ešte viac, ako jej otec. 

Aj týmto ženám vďačíme za rozvoj dnešných technológií, vrátane internetu. Spoľahlivé a rýchle pripojenie by dnes nemalo chýbať ani vašej firme. 

Zabezpečí Business Internet od SWANu, s ktorým dosiahnete rýchlosť až 100 Gbps

Samozrejmosťou je aj možnosť plného manažovania sieťového pripojenia alebo Wi-Fi tak, aby ste internet ponúkli aj svojim zákazníkom, no zároveň ochránili citlivé firemné dáta.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.