Tipy pre podnikateľov: Nehľadajte Picassa! Tieto grafické programy zvládne každý

Na jednoduché úlohy nepotrebujete drahý a zložitý Photoshop. Aj v ňom vám však pomôže umelá inteligencia. Poznáte dnešné možnosti grafických softvérov?

27.06.2023

Profesionálne vyzerajúce fotky dnes dokáže vďaka moderným smartfónom cvaknúť každý. Na prezentáciu vašej firmy a produktov však zďaleka nestačia. 

Na pútavé posty, infografiky, propagačné letáky, reklamné bannery alebo parádne produktové snímky toho, čo predávate, stále musíte ovládať niektorý z pokročilejších grafických editorov

Nebojte sa. Niektoré sú zadarmo, ponúkajú prehľadné návody, ako ich ovládať, alebo vám s úpravou pomôže aj umelá inteligencia. Tu je niekoľko tipov, ktoré musíte vyskúšať.

Canva

Čoraz populárnejší, no stále pomerne jednoduchým editorom je Canva, v základe úplne zadarmo. Jej veľkou výhodou sú už vopred pripravené šablóny, takže veľmi rýchlo vytvoríte napríklad instagramový post v správnom rozlíšení (1 080 x 1 080 b.), ktorý využije celú šírku displeja mobilu.

Problémom nebudú ani facebookové “thumby”, teda náhľadové obrázky, ktoré nebudú nijak orezané a deformované.  

Canva ponúka viac ako 1 milión bezplatných šablón a grafík, ktoré si upravíte podľa seba. No a keďže beží aj v priamo v internetovom prehliadači, nič nebudete musieť inštalovať a všetky vaše už rozpracované projekty nájdete v 5 GB online úložisku. 

Fotor

Niekedy už obrázky máte hotové, no treba spojiť dva alebo viac do jednoduchej koláže. Urobiť to tak, aby boli oba rovnako veľké, môže byť trochu makačka. 

Koláže v online editore Fotor to však urobia za vás. Základné rozmery máte zadarmo, tie špeciálne už vyžadujú predplatné vo výške pár eur mesačne. Ak alr koláže vyrábate často, rozhodne sa vám oplatí. 

Remove.bg

Asi súhlasíte, že najlepšie v e-shope vyzerajú produkty, ktoré sú na bielom pozadí, ako keby išlo len o render alebo dokonale vystrihnutý objekt. 

V praxi na takéto fotky potrebujete lepší fotoateliér s takzvaným nekonečným pozadím… alebo trochu čarov a mágie v grafickom softvéri. Online služba na adrese Remove.bg skúseného grafika nahradí za pár sekúnd a akýkoľvek objekt dokonale vystrihne z jeho pozadia. 

Pre menšie obrázky je zadarmo, vyššie rozlíšenia budú vyžadovať malý poplatok. V prípade, že sa softvér niekde “sekne”, dostanete príležitosť všetko upraviť priamo v prehliadači. 

V jednom programe všetko – Zoner, PhotoScape, Pixelmator alebo AdobeLightroom

Chcete komplexný program, ktorý zvládne orezanie fotiek, ich zosvetlenie alebo drobné retušovanie červených očí a pozadia, no zároveň na neho nepotrebujete vysokú školu v odbore grafického dizajnu? 
 

 

Strednú triedu a ideálny pomer medzi cenou a výkonom ponúka český Zoner, prípadne PhotoScape a Pixelmator, ktoré využijete na platforme macOS. 

Odľahčenú a používateľsky oveľa prívetivejšiu verziu má aj Adobe – ak sa nechcete zblázniť z množstva funkcií, namiesto Photoshopu vyskúšajte Lightroom


Photoshop s dávkou umelej inteligencie

Niet pochýb o tom, že Photoshop patrí k tým najschopnejším, no zároveň najťažšie ovládteľným grafickým editorom. V novej betaverzii však Adobe predstavil pomocníka, pri ktorom veľkú časť aktivít zvládne umelá inteligencia.

Hitom internetu sú najmä schopnosti funkcie Generative Fill, kde dokáže AI “dopočítať” chýbajúce časti orezaného obrázka a zväčšiť tak celú scénu, prípadne nahradiť niektoré objekty tak, že ani nespoznáte rozdiel. 

 

Photoshop je na 7-dní zadarmo, nové možnosti sa tak oplatí aspoň na krátko vyskúšať.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.