Tipy pre podnikateľov: Ide to aj bez Spielberga! Video editory, s ktorými zahviezdite

Kde zostrihať vaše videá, ktorými ovládnete YouTube a sociálne siete? Dá sa to z mobilu aj z počítača, zadarmo, aj za peniaze.

27.07.2023

Video je dnes dôležitejšie, než kedykoľvek predtým. Facebook v obľúbenosti sociálnych sietí pomaly padá a najmä u mladších ho nahrádza TikTok a Instagram. Aj tam však namiesto fotografií dominujú tzv. Reels, teda krátke videá, ktoré algoritmus sociálnych sietí tlačí aj tým, ktorí vašu značku zatiaľ nesledujú. 

Videá dnes musia byť krátke a úderné, aby udržali pozornosť diváka a vykázali čo najväčšie percento zhliadnutia – aj vďaka tomu sociálne siete pochopia, že divákov naozaj zaujali a zobrazia ich ďalším.  

Druhé pravidlo hovorí o tom, že k videám skrátka musíte pridávať titulky. Veľká časť ľudí si totiž klipmi listuje bez slúchadiel počas jazdy v MHD alebo v momentoch, kedy sa zvuk skrátka nehodí. Bez titulkov sa tak pripravíte o podstatnú časť toho, čo videom chcete povedať. 

Na ovládnutie sociálnych sietí či videí dnes nepotrebujete žiadne profi filmárske vlohy. Jednoduché orezanie a pridanie nápisov zvládnete aj v editoroch, ktoré sú zabudované priamo v aplikáciách Instagram a TikTok.

Ak by vám to bolo málo, môžete skúsiť trochu profesionálnejší softvér.

CapCut pre mobil aj počítač

Pravdepodobne najznámejšou a dnes aj najpoužívanejšou aplikáciou je CapCut, najmä pre jeho tesné previazanie s TikTokom CapCut môžete požívať na mobile s Androidom alebo iOS, kedy klipy pohodlne orežete a zoradíte ťahmi prsta. 

Ak potrebujete trochu detailnejšie úpravy, odporúčame vám použiť CapCut pre počítač, ktorý má predsa len o viac funkcií a ovládanie kurzorom myši bude oveľa pohodlnejšie.

CapCut dokáže vyrábať videá s pomerom strán 16:9, aj tie “na výšku” pre konzumovanie z mobilu. Do obrazu dokáže vložiť videá, celé už vopred vytvorené templaty s grafikou, trendy hudbu z TikToku alebo tlačidlá vyzývajúce napríklad na odber vášho kanála na YouTube. Absolútna mágia sa však začne diať, ak ho požiadate o vytvorenie automatických titulkov v hlasu vo videu. Táto funkcia funguje takmer perfektne a pri dlhých videách vám ušetrí aj hodiny práce. Bohužiaľ, rozpoznávanie reči zatiaľ nefunguje v slovenčine. 

DaVinci Resolve 18 - profi riešenie zadarmo

Potrebujete okrem základného editu aj úpravu farieb, mix zvuku z viacerých mikrofónov a plánujete pridávať aj efekty či animácie?

DaVinci je dostupný vo viacerých verziách, tá základná je však úplne zadarmo. Vyššie ponúknu viac funkcií, alebo dokonca možnosť pracovať na jednom projekte s viacerými členmi tímu zároveň.

Dokáže nahrávať priamo na Twitter alebo TikTok, čím vám ušetrí množstvo času. Ale pozor, rovnako ako pri dvojici ďalších tipov platí, že menej skúseným používateľom sa z toho množstva časových osí, tlačidiel a možností, môže ľahko zakrútiť hlava. Svätá dvojica – Adobe Premiere a Final Cut Pro od Apple

Pokiaľ to so strihaním videí myslíte naozaj vážne a máte už na samotný softvér pripravený poriadny rozpočet, pouvažujte o Adobe Premiere alebo Final Cut Pro v prípade, že veľa striháte napríklad na moderných MacBookoch s ARM procesormi M1 a M2. 

Bežné video editory vám nepostačia ani v prípade, že pracujete s profesionálnymi kamerami a výstupom v kontajneroch MXF. 

Výhodou Adobe je možnosť cenu za celý softvér rozložiť na menšie mesačné predplatné a skutočnosť, že ho používajú napríklad aj slovenské televízie. Final Cut zas mnohým príde o niečo jednoduchší a ľahšie použiteľný. 

K videám vo vysokom rozlíšení potrebujete poriadny internet

Aby ste pri nahrávaní svojich videí neodstavili celú sieť svojim kolegom, budete vo firme potrebovať poriadny internet. 

Business Internet of SWANu vám okrem internetového pripojenia na mieru prinesie aj maximálne zabezpečenie vašej firemnej Wi-Fi siete a najmä plnohodnotnú podporu riešenia problémov 24/7, vďaka čomu budete chránení pred prípadnými výpadkami a problémami. 

Samozrejmosťou je tiež VPN pripojenie, vďaka ktorému sa môžu zamestnanci pripájať odkiaľkoľvek, no firemné údaje zostanú celý čas maximálne bezpečné. 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.