Tipy pre podnikateľov: Internet of Things a podnikanie

Kľúčom k úspešnému podnikaniu je dnes aj rýchlosť, efektivita, optimalizácia a čo najväčšia úspora nákladov.

24.09.2022

Kľúčom k úspešnému podnikaniu je dnes aj rýchlosť, efektivita, optimalizácia a čo najväčšia úspora nákladov. 

K tomu vám pomáhajú aj moderné technológie a najmä dostatok dát, ktoré môžete analyzovať v reálnom čase. SWAN sa snaží pomôcť svojim zákazníkom na tieto trendy reagovať a vyťažiť z neho maximum. Svet internetu preto rozširujeme aj o IoT, teda Internet vecí (Internet of Things)

Kde všade využijete IoT senzory a snímače?

Vďaka senzorom môžete sledovať desiatky, alebo dokonca stovky premenných, ktoré sú pre vás dôležité.

Z bežného života môžeme spomenúť napríklad organizovanie parkovania vo vašich obchodných priestoroch alebo garážach pre zákazníkov. 

Každé parkovacie miesto môže byť vybavené senzorom, ktorý centrálu informuje o tom, či je voľné alebo obsadené. Prichádzajúce vozidlá potom môžete pohodlne a efektívne navigovať uličkami až k neobsadenému boxu. 

“Dopravu” však mnohí neriešia len pri príchode do práce, ale aj na samotnom pracovisku. Napríklad vo výrobe, kde jednotlivé súčiastky na pracovné miesto dopravujú roboty.

Vďaka IoT senzorom budú robotizované vozíky vždy spoľahlivo informovať o svojej polohe, čím zabránite kolíziám, no a jednotlivé stanovištia zas budú hlásiť stav zásob. Včas tak budete vedieť, kedy ich treba doplniť tak, aby sa výrobné linky nikdy nezastavili. 

Teplota, tlak, stav vzduchu v nebezpečných areáloch

Príkladom internetu vecí z bežnej praxe či domácnosti je napríklad 24-hodinové snímanie teploty v danej izbe. Vďaka tomu budete môcť klimatizáciu či kúrenie nastaviť na optimálny výkon aj podľa toho, či sa v konferenčnej miestnosti niekto nachádza, alebo nie. Nezabúdajte ani na vlhkosť a okysličenie vzduchu, čo sú nemenej dôležité veličiny, inak to zamestnancom nebude “myslieť”.

Firmy ale bude zaujímať aj online sledovanie iných veličín, napríklad objemu oxidu uhličitého či iných nebezpečných plynov vo výrobnej hale alebo nádržiach, kde by bol pohyb ľudských pracovníkov s meracími prístrojmi zbytočným rizikom. 

Príliš extrémne? Čo napríklad sledovanie naplnenosti smetných nádob? A vôbec sa nemusíme baviť o bežnom komunálnom odpade, ale o tom z výroby, ktorého odvoz stojí stovky až tisíce eur. Naozaj chcete otáčať poloprázdne autá? So správnymi senzormi budete vždy vedieť, nakoľko sú naplnené. 

Bezpečnosť – tá fyzická aj energetická

Kým v minulosti podniky elektrinu len odoberali, dnes, pri jej raketovo rastúcich cenách, sa snažia čo najviac energie vyrábať pomocou vlastných zdrojov – IoT vám umožní merať výkonnosť slnečných kolektorov a manažovať stav batérií tak, aby ste z verejnej siete odoberali čo najmenej. 

V neposlednom rade však treba myslieť aj na bezpečnosť. Sú zatvorené všetky brány a hlavné vchody? Nezostal v prevádzke zabudnutý zákazník, na ktorého by vás upozornili pohybové čidlá?

Čarom IoT je možnosť škálovať a prispôsobovať riešenia na mieru pre každé podnikanie. 

SWAN vašej firme zabezpečí

  • Dodanie, montáž a inštalácia senzorov, prípadne iných prvkov/zariadení potrebných na zber dát

  • Výstavba a prevádzka siete LoRa, cez ktorú senzory bezpečne komunikujú so serverom

  • Interpretácia dát cez grafické webo- vé rozhranie s možnosťou dodania analytickej časti na účely navýšenia pridanej hodnoty dát pre zákazníka

SWAN IoT tím profesionálov Vám vyskladá riešenie z bohatej palety najmodernejších IoT riešení v rozsahu, aký budete požadovať. Jedinečné potreby každého zákazníka budú pretavené do unikátneho riešenia.

Ak máte záujem o bezplatnú konzultáciu, napíšte na csc@swan.sk
 

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.