Deň internetu: Ako zmenil tento vynález svet a vašu firmu?​​

Niet pochýb o tom, že internet môžeme prirovnať ku kolesu alebo elektrine. Ide o vynález, ktorý zmenil naše životy tak, ako len máločo. 

21.10.2022

Myslieť si však, že internet “len tak” existuje a už ho dobre poznáte, môže vašu firmu vyjsť poriadne draho. V každom podnikaní totiž musíte držať krok s aktuálnymi trendmi a tie sa aj na internete menia poriadne rýchlo. 

Čo teda internet priniesol aj vašej firme? 

Sociálne siete – neprišla nejaká nová? 

Pár rokov dozadu bolo zvykom tvrdiť, že na Facebooku je každý. Dnes to však už úplne neplatí. Podľa štatistík Renolon sme vlani na modrej sieti strávili denne v priemere 33 minút, no oproti predchádzajúcim rokom ide o pomerne výrazný pokles. 

Naopak, eMarketer uvádza, že na TikToku alebo YouTube je to až 45 minút, teda o polovicu viac!

Hoci sa vaša firma bez fanpage na najväčšej sociálnej sieti pravdepodobne neobíde, výskumy naznačujú, že mladí sem už príliš nechodia. Pridali ste sa aj na Instagram? Postujete každý deň nejakú Stories a hovorí vám vôbec niečo TikTok? Vašim deťom a dnešným tínedžerom, ktorí najneskôr o pár rokov začnú nakupovať aj vaše produkty, určite áno. 

Okamžitý customer service cez všetky kanály

Dnes chceme všetko hneď. Už nestačí ráno a večer skontrolovať e-maily. Nestačí však ani zdvíhať telefón. 

Zákazníci vás budú bombardovať v správach na Facebooku, Instagrame, cez WhatsApp a očakávajú, že ich sťažnosti vybavíte hneď, ideálne online prostredníctvom chatu. 

Možno teda budete musieť investovať a na správu komunikácie so zákazníkom vyčleniť viac zamestnancov. Spokojní klienti vám to však určite rýchlo vrátia. 

Text (ani obrázky) už nestačia

Jedna zo štatistík vraví, že priemerná rýchlosť pripojenia v domácnostiach len v roku 2017 vzrástla až o 30 % 

A na webových stránkach to jasne vidno. Kým kedysi nás skúšal zaujať hlavne text a veľké klikateľné reklamné bannery, dnes ich veľmi často blokujú rozšírenia typu Adblock a podobne. 

Obsah správ, ktoré chceme povedať svetu, tak smeruje do videí a dynamickejších formátov. Má to však aj jednu veľkú nevýhodu.

Pozornosť už nedokážeme udržať len niekoľko sekúnd, podľa starších údajov len kratučkých osem. Návštevníci vášho webu očakávajú, že sa im načíta do jednej či dvoch sekúnd a ak do niekoľkých ďalších nenájdu nič, čo by ich zaujalo, jednoducho odchádzajú.

Bohužiaľ, najkratšie s dokážeme zdržať práve na e-shopoch a stránkach, ktoré sa nám niečo pokúšajú predávať. Výsledkom je nutnosť investovať viac peňazí do ľúbivejších videí, krajších fotografií, ale aj klikatelnejších nadpisov (nie však clickbajtov, tie sa vám môžu vypomstiť).

Reklamy nielen v TV, obchody nielen tie kamenné

Inak musíme rozmýšľať aj pri propagácii našich firiem, produktov služieb. Reklamu (či už tú pozitívnu alebo negatívnu) nám nerobí len spot v televízii či na internete, ale aj to, čo o nás zákazníci hovoria v komentároch, recenziách v Google Maps alebo kdekoľvek inde.

Zároveň platí, že internet a vyhľadávače si pamätajú všetko a zákazníci sa, bohužiaľ, majú tendenciu podeliť skôr s negatívnym zážitkom, ako s tým pozitívnym. 

Dá sa teda povedať, že v časoch internetu predávate a propagujete všade. Nie len keď reklamu vytvárate sami a nielen cez váš web či e-shop.

Na internet s poriadnym internetom pre firmy od SWANu

Svoj e-shop, všetky online objednávky a reklamu na webe budete môcť spravovať len vtedy keď bude vaša firma pripojená na internet vďaka rýchlemu a stabilnému Business internetu od SWANU.

Pripojíme vás kdekoľvek na Slovensku s garantovanou rýchlosťou bez agregácie. Čo je však rovnako podstatné, v kanceláriách a všetkých budovách zabezpečíme aj kvalitné Wi-Fi pripojenie pre vašich zamestnancov či zákazníkov. 

Získate aj ochranu proti útokom a plnú podporu nášho dohľadového centra, ktoré okamžite začne riešiť všetky prípadné problémy.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.