Sviatky online nakupovania sa blížia! Ako pripraviť svoj e-shop?

Ste pripravení na najväčšie sviatky roka? Poriadnou skúškou si v nadchádzajúcich týždňoch prejdú aj vaše webové stránky a e-shop.

11.11.2022

Ste pripravení na najväčšie sviatky roka? Extrémna záťaž nečaká len kuriérov a ľudí, ktorí sa rozhodnú tlačiť v klasických obchodných centrách. Poriadnou skúškou si v nadchádzajúcich týždňoch prejdú aj vaše webové stránky a e-shop. 

Ešte pred totálnym predvianočným šialenstvom však servery a vaše kapacity otestuje 25. november, teda neoficiálny Black Friday (čierny štvrtok). 

Ako obe udalosti zvládnuť a na čo musíte vaše online podnikanie pripraviť za každú cenu?

Navýšenie kapacít na serveroch alebo u dodávateľa hostingu

Váš web alebo e-shop beží buď na vašich vlastných serveroch, alebo u niektorej z webhostingových spoločností.

Ak vám web pod návalom návalom návštevníkov, napríklad ak svoje zľavy práve ohlásite na Facebooku alebo Instagrame spadne, je jasné, že u vás nikto nenakúpi a pôjde radšej ku konkurencii. 

Prieskumy však hovoria jasne – váš web zavrú aj v prípade, že sa načíta pomalšie, ako je obvyklé. 

Riešením môže byť navýšenie kapacít hostingu. Tentokrát však nie veľkosti disku, ale parametrov operačnej a vyrovnávacej pamäte či výpočtového výkonu servera, ktorý spracováva požiadavky návštevníkov webu. 

Oplatiť sa môže aj krátkodobé zakúpenie vyššieho balíka v rámci hostingu, aspoň na prichádzajúce sviatky a Black Friday. Pár eur navyše vám zákazníci vrátia na úspešných nákupoch. 

Pravidelne testujte, kedy sa technika zlomí

Koľko zákazníkov vlastne váš e-shop zvládne naraz? 10? 100? Tisícku? A ako dlho sa pri nich bude načítať?
Ak sa odpovede len domnievate, mali by ste si zaplatiť tzv. Stress Test, teda poriadnu skúšku vášho webu aj s relevantnými výsledkami, ktoré potom môžete porovnávať pri zavedení akýchkoľvek zmien. 

Niektoré z nich sú na začiatok úplne bezplatné, aj tak však ide o investíciu len v rádoch desiatok eur. 

Prísť by mohli aj DDoS útoky od konkurencie. Pred nimi vás ochráni aj SWAN a naša služba Managed Security

Vypnite, čo nepotrebujete. Včas

Načítanie svojho webu môžete zrýchliť aj dočasným vypnutím niektorých prvkov. Potrebujete každý veľký reklamný baner , automaticky prehrávané video alebo Wordpress plugin? 

Ale pozor, počas najväčšieho návalu zákazníkov by ste na webe nemali robiť žiadne, zmeny, akákoľvek prava totiž spôsobí, že server si bude musieť upravené stránky znova načítať do medzipamäte. 

Pripravte sa teda včas a najväčší nápor treba už len prečkať.

Objednané? A čo potom?

Desiatkami úspešných objednávok však vaša starosť o zákazníkov nekončí. Aby sa k vám ešte niekedy vrátili, absolútne kľúčové bude zabezpečiť, aby sa k nim tovar dostal najneskôr do 23. decembra.

Počítajte však aj so zdržaním na strane dodávateľov, pošty či kuriérskych firiem, ktoré budú nasledujúce dva mesiace v najväčšom strese.

Nesľubujte teda dodanie do Vianoc v prípade, že ho neviete na 100 % dodržať a nikdy neoznačujte tovar “Skladom” ak ho naozaj ešte nemáte. 

Zvážte aj posilnenie tímu, ktorý má u vás na starosti vybavovanie objednávok, balenie tovaru alebo odpovedanie na otázky zákazníkov. Nechcete ich totiž nechať dlho čakať.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.