Programátorky a ženy, bez ktorých by sme dnes boli pozadu

Niet pochýb o tom, že technológie, počítače a internet dnes ženú svet rýchlejšie, než ho kedysi rozhýbali vynálezy ako bolo koleso či elektrina.

16.04.2024

Za najznámejšími technologickými firmami či internetom by sme našli aj ženy. A hoci sa o nich možno nehovorí tak často ako o mužských CEO, niet žiadnych pochýb, že zohrávali či stále zohrávajú kľúčovú úlohu.

Susan Wojcicki - Google a YouTube

Táto Američanka bola úplne prvou marketingovou manažérkou spoločnosti Google ešte v časoch, kedy internetový vyhľadávač len začínal. Dobre však vieme, že práve Google dnes ovláda svetový trh s online reklamou, ktorý rozhoduje aj o tom, či si zákazníci po zadaní kľúčového slova nájdu práve vašu firmu, alebo niekoho z konkurencie.

Wojcicki následne pracovala na reklamách Adsense a platforme Google Analytics, ktorá dáva majiteľom webov jasný prehľad o tom, akú majú návštevnosť. 

Nakoniec zakotvila v YouTube, ktorý sa za ten čas stal najpoulárnejšou destináciou na sledovanie videí. 

MacKenzie Scott - Amazon

Jeff Bezos založil Amazon, ktorý je dnes jednou z najhodnotnejších spoločností sveta a jasne dominuje celému e-commerce. To že Amazon začínal ako online kníhkupectvo, však nie je náhoda. Bezosova (dnes už bývalá) manželka MacKenzie je totiž spisovateľkou a v počiatkoch Amazonu zohrala kľúčovú úlohu.

Práve z jej rúk pochádza úspešné meno Amazon, prvý biznis plán či kontrakty s doručovacími a prepravnými spoločnosťami. 

Lisa Su – AMD

Spoločnosť AMD vedie s Nvidiou urputný súboj na poli procesorov a grafických kariet, ktoré dnes poháňajú nielen najnovšie počítačové hry, ale aj neurónové siete a modely umelej inteligencie. Lisa Su je pritom šéfkou prvého menovaného giganta. 

Ešte predtým však bola jednou z prvých výskumníčok, ktoré skúmali technológiu ukladania tranzistorov na seba. Práve vďaka nej dnes môžu rovnako veľké procesory ponúkať oveľa vyšší výkon a nižšiu spotrebu než modely z minulosti. 

Elizabeth Feinler

Ženy však boli plnohodnotnou súčasťou technológií aj v minulosti. Elizabeth Feinlerová dnes patrí do Internetovej siene slávy, pretože spravovala predchodcu dnešného internetu – sieť ARPANET.

Ten k životu nevyhnutne potreboval niečo ako žlté stránky alebo dnešný Google – teda rázcestník toho, čo kde nájdete. Dnes Feinlerovej prácu možno prirovnať k DNS adresám, ktoré vás nasmerujú na správny server po zadaní adresy do vyhľadávača.

Jej tým napríklad vyvinul aj schému domén ako com, .edu, .gov, .mil, .org a .net, ktoré naznačujú, o akú webstránku vlastne ide. 

Radia Perlman

Za “Matku internetu” je považovaná aj programátorka a sieťová inžinierka Radia Perlman. Môže za to jej vynájdenie STP protokolu, ktorý je základom pre fungovanie sieťových spojení medzi rôznymi zariadeniami.

Tento algoritmus transformoval pôvodný ethernet na protokol, ktorý dokáže zvládnuť teoreticky nekonečné množstvo serverov a zariadení pripojených v jednom čase.  

Prispela však aj k bezpečnosti sietí vďaka modelom verejných kľúčov, expirácii dát a distribuovaným algoritmom odolným voči útočníkom. 

Pokiaľ chcete mať svoju firemnú sieť v bezpečí vy, mali by ste siahnuť po Business Internete od SWANu. 

Ten vám zaručí kvalitné a rýchle internetové pripojenie pre celú vašu firmu a vystavia LAN sieť prepájajúcu všetky zariadnenia vo firme. Pracovníkov na home office zas pripojíte cez bezpečnú VPN. Prídavné služby zabezpečia tiež cloudové úložisko, videokonferencie aj zálohu dát.

© 2024 SWAN, a.s. Všetky práva sú vyhradené.