Spoločnosť GTS Slovakia začala ako prvá na Slovensku poskytovať služby na uvoľnených miestnych vedeniach Poskytovanie komunikačných služieb na drôtových vedeniach telefónnej siete bolo sprístupnené na základe zmluvy o prístupe k účastníckym vedeniam uzavretej so spoločnosťou Slovak Telekom, a. s.

Zariadenia dodané spoločnosťou Alcatel-Lucent využívajú najnovšie technológie podľa štandardu SHDSL.bis a umožňujú vytvárať cez účastnícke vedenia vysokorýchlostné dátové spoje so symetrickými kapacitami v oboch smeroch so špičkovými parametrami, ktoré umožňujú ich nasadenie pre komerčné účely. Prenosová rýchlosť na jednom páre vedení dosahuje až 5,7 Mbit/s v každom smere prevádzky, pri využití viacerých párov sa rýchlosť príslušne násobí. Rovnaká prenosová rýchlosť v smere k zákazníkovi aj od neho predurčuje služby na báze SHDSL.bis pre použitie v prostredí firiem.

Technológia SHDSL.bis, nazývaná tiež „Ethernet na prvej míli“, tak umožňuje rýchlo, efektívne a flexibilne zriaďovať stabilné dátové spojenia s vysokými kvalitatívnymi parametrami aj v lokalitách ťažko pokryteľných inými technológiami. Spoločnosť GTS Slovakia tak popri existujúcej optickej sieti a profesionálnych bezdrôtových spojoch získava ďalšiu možnosť pre zriaďovanie zákazníckych prístupov.

Prostredníctvom účastníckych vedení bude spoločnosť GTS Slovakia poskytovať široký rozsah dátových, internetových a hlasových komunikačných služieb určených pre firemných klientov, pričom služby pre väčšie a stredné spoločnosti budú navrhované formou individuálneho projektu prispôsobeného požiadavkám zákazníka,“ uviedol Stanislav Molčan, predseda predstavenstva GTS Slovakia. „Pre menšie firmy bude k dispozícii kompletné komunikačné riešenie pre malú kanceláriu, zahŕňajúce kvalitný prístup do internetu, telefónnu službu umožňujúcu jednoducho vytvoriť firemnú hlasovú sieť a virtuálny fax, ktorý umožňuje odosielať aj prijímať faxy prostredníctvom elektronickej pošty. Klienti prechádzajúci z existujúcich telefónnych liniek si môžu ponechať svoje doterajšie telefónne čísla,“ dodal S. Molčan.

Služby GTS Slovakia na sprístupnených účastníckych vedeniach sú v súčasnosti dostupné v centre Bratislavy, pričom sa uskutočňujú technické šetrenia potrebné pre rozširovanie pokrytia tak v Bratislave, ako aj v ďalších deviatich mestách (postupne počas roka 2010).