Sandberg Capital a DanubiaTel spájajú sily a vytvárajú najväčšieho alternatívneho operátora na Slovensku

Slovenský investičný fond Sandberg Capital a spoločnosť DanubiaTel sa dohodli na zlúčení svojich telekomunikačných operátorov BENESTRA a SWAN. Týmto krokom na našom trhu vznikne najväčší alternatívny telekomunikačný operátor, vlastnený výlučne slovenským kapitálom.

Fúzia týchto dvoch spoločností nám dáva veľký význam. Firmy sa vzájomne vynikajúco dopĺňajú, pretože každá je silná v inom segmente. BENESTRA je silná v oblasti korporátnych a biznis klientov, na druhú stranu nemá žiadny podiel v rezidenčnom segmente, kde, naopak, pôsobí SWAN,“ hovorí Michal Rybovič, partner Sandberg Capital a generálny riaditeľ BENESTRY. Hodnota transakcie nebola zverejnená.

Obe strany budú v spoločnom podniku vlastniť rovnaký podiel - po 50 percent -  a na strategickom smerovaní firmy sa budú podieľať spoločne. DanubiaTel bude mať vzhľadom na dlhoročné skúsenosti manažérsku kontrolu. Sandberg Capital bude pôsobiť v pozícii finančného partnera, a bude sa venovať finančnej stránke spoločnosti, ako aj ďalším prípadným akvizíciám. „Spojenie spoločností SWAN a BENESTRA vnímam ako ďalší míľnik v konsolidácii slovenského telekomunikačného trhu. Sme radi, že SWAN je jeho súčasťou a že sa spájame s tak silným hráčom, ako je BENESTRA. Verím, že naše spojenie bude úspešné,“ hodnotí Juraj Ondriš, predseda predstavenstva a spolumajiteľ spoločnosti SWAN.

Po fúzii nadviažeme na silné stránky jednotlivých firiem a zároveň sa zlepšíme tam, kde bol druhý partner silnejší. Zjednotíme hlavnú sieť a následne budeme masívne investovať do infraštruktúry, aby sa ďalej zvyšovala kvalita našich služieb, aby naše služby boli dostupné stále väčšiemu počtu klientov a aby sme mohli na trh priniesť nové služby a produkty,“ dodáva Juraj Ondriš, spolumajiteľ SWANu.

Spojenie firiem prinesie zákazníkom silného dodávateľa telekomunikačných služieb. Medzi prvými krokmi spoločného podniku SWANu a BENESTRY budú už spomínané rozsiahle investície do infraštruktúry, ponuka nových služieb a produktov. Okrem toho firmy plánujú rozširovanie bezdrôtovej LTE siete, ktorú dodnes SWAN budoval najrýchlejšie spomedzi všetkých telekomunikačných operátorov na Slovensku, a ktorá dnes pokrýva už 1 milión domácností.

Transakcia sa netýka spoločnosti SWAN Mobile, ktorá prevádzkuje mobilného operátora 4ka. Tá aj naďalej zostáva majoritne v rukách spoločnosti DanubiaTel. „Sústredíme sa prioritne na spojenie fixných operátorov, keďže integrácia je náročný proces. Druhým dôvodom je fakt, že investičná stratégia Sandberg Capital je postavená na investíciách do dospelých spoločnosti, ktoré majú dlhšiu históriu. 4ku považujeme za zaujímavý projekt, avšak ide o mladú spoločnosť, ktorá je pre nás v skorom štádiu rozvoja,“ uzavrel Michal Rybovič, partner investičného fondu Sandberg Capital.

Spojenie oboch spoločností musí ešte schváliť Protimonopolný úrad.

O investičnom fonde Sandberg Capital
Sandberg Capital je správcovská spoločnosť spravujúca alternatívny investičný fond Sandberg Investment Fund, založený expartnerom J&T Martinom Fedorom. Fond pôsobí na trhu od roku 2014 a stavia na viac ako 20-ročnej investičnej aktivite tímu Sandberg Capital v oblasti corporate finance a private equity. Aktuálne Sandberg Capital spravuje aktíva vo výške presahujúcej 180 mil. EUR.

O spoločnosti DanubiaTel
DanubiaTel, a. s., je jednou z najväčších telekomunikačných spoločností na Slovensku. Rovnomenný holding tvoria tri skupiny rozdelené podľa oblasti podnikania. Skupinu Telekomunikácie tvoria dcérske spoločnosti DanubiaTelu – SWAN, a. s. a SWAN Mobile, a. s.. Skupinu IT predstavujú spoločnosti CNC, a. s. a Viasec, s. r. o. Tretia skupina s názvom internet.sk, zastrešuje investície DanubiaTelu v oblasti webových projektov a mediálnych spoločností. Telekomunikačný operátor SWAN pôsobí na trhu už viac ako 20 rokov a patrí k najväčším poskytovateľom internetu na Slovensku na vlastnej optickej sieti s európskymi parametrami. Široká verejnosť ho vníma vďaka značke SWAN MULTIMEDIA, ktorá ponúka služby triple-play - superrýchly internet, digitálnu televíziu a pevnú linku samostatne alebo v balíkoch. Operátor poskytuje aj bohaté portfólio služieb pre biznis klientelu, vrátane cloudových služieb. Služby poskytuje aj vo vlastnej LTE sieti v pásme 3,7 GHz, ktorá je dostupná už vo všetkých krajských a okresných mestách na Slovensku. Kľúčovou investíciou DanubiaTelu v ostatných rokoch bolo a je spustenie štvrtého mobilného operátora 4ka, ktorý za 20 mesiacov už získal 390-tisíc zákazníkov.